Dorien heeft Marije nodig om de wereld beter te begrijpen

In 2014 liep Marije Boone stage bij Ipse de Bruggen en vervolgens  is ze nooit meer weggegaan. Ze werkt als begeleider op een woning voor cliënten met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Dorien is één van hen, en Marije koestert de band die zij met elkaar hebben opgebouwd: “Dorien voelt en ervaart veel, maar zij kan al die prikkels moeilijk verwerken en uiten. Het is aan mij om die omgeving voor haar te vertalen. Eigenlijk ben ik dus haar zintuigen. Omdat Dorien en ik elkaar inmiddels goed kennen, herken ik de vraag achter haar gedrag. Als begeleider leer je kijken naar het kleine. Daar krijg je dan iets groots voor terug: een glimlach, of een ander blijk van vertrouwen.”

In het hier en nu

Dorien is voor haar verzorging afhankelijk van Marije en haar collega’s. Marije: “Onze cliënten geven zich iedere dag weer over aan het moment. Alles wat we voor ze doen, doen we met ze en voor ze. Dorien leeft in het hier en nu, in een wereld waarin alleen zij bestaat. Woorden als ‘straks’ of ‘later’ zeggen haar niets, omdat ze geen tijdsbesef heeft. Wachten vindt ze daardoor heel erg vervelend, bijvoorbeeld als ik even een andere cliënt help. Nu ze ouder wordt, komen prikkels ook harder binnen. Dan kan ze het op een schreeuwen zetten of in haar hand bijten. Dat is haar manier om aan te geven dat de situatie haar teveel wordt, en dat ze ons nodig heeft om die voor haar te begrenzen.” 

De puzzel leggen

“Dorien is iemand die onze nabijheid nodig heeft om de wereld te overzien. Ze gebruikt bijvoorbeeld herkenwoorden die haar houvast geven, zoals koffie, slapen, slab of douchen. Alleen, soms geeft ze haar eigen betekenis aan die woorden, dus ze bedoelt haar bril als ze appel zegt en ze wijst naar buiten als ze honger heeft. Het is aan ons om elke dag die puzzel te leggen, niet alleen door goed naar haar te luisteren, maar vooral door goed te kijken. Ik communiceer ook mét haar, niet náár haar. Ik praat bijvoorbeeld altijd in de we-vorm, want eigenlijk doen we alles samen. En mimiek en aanraking zijn heel belangrijk, omdat je daarmee een veiligheid en herkenning kunt creëren die woorden lang niet altijd hebben.”

Keuzes geven regie

“Dorien is heel gevoelig voor enthousiasme en erkenning. Ze vindt het heerlijk als de ogen op haar gericht zijn en helpt graag mee. Bij het aankleden bijvoorbeeld, door mee te bewegen waar ze kan. In die dagelijkse verzorging leg ik haar dan eenvoudige keuzes voor. Wil je vandaag een bloesje of een T-shirt aan? Wil je in bed rusten of in de ligstoel? Wil je jam of kaas op je brood? Dat zijn voor een ander misschien simpele vragen, maar deze keuzes geven Dorien regie. Die ruimte zoeken we altijd, bij Ipse de Bruggen.” 

Een familie erbij

Wat Marije heel fijn vindt, is het familiegevoel dat in de woning heerst: “Als collega’s heb je elkaar nodig om cliënten steeds beter te leren kennen en begrijpen. In de dagelijkse overdracht bespreken we wat ze die dag hebben meegemaakt en welke signalen we hebben opgevangen. Daarbij betrekken we ook de familie en de vrijwilligers. In die driehoek is iedereen gelijkwaardig en brengen we allemaal onze eigen kennis en achtergrond mee. Eigenlijk krijg je er gewoon een familie bij, met alle emoties én de vertrouwdheid die daarbij horen. Ook dat maakt dit werk zo waardevol. Na iedere vakantie ben ik blij dat ik weer aan de slag kan!    

Bekijk onze vacatures

< Terug

Bekijk hier nog meer verhalen