Fleur heeft Diana nodig om haar dagritme vol te houden
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Op haar vrije woensdagmiddag wilde Sheila Dhonre graag iets betekenen voor anderen. Ze zag regelmatig cliënten van Ipse de Bruggen langs haar huis wandelen, met wie ze af en toe een praatje maakte. Eén en één is twee, dus meldde ze zich in 2018 aan als vrijwilliger. “Het is zúlk dankbaar werk, ik kan het iedereen aanraden.”
“De vriendelijke cliënten die ik altijd voorbij zag komen, deden me echt wat”, vertelt Sheila. “En omdat Ipse de Bruggen op vijf minuten lopen bij mij vandaan is, was de beslissing gauw gemaakt. Ik wandel nu elke woensdagmiddag – ook goed voor mijn gezondheid! – met een groep cliënten. En op dinsdagavond help ik mee met knutselen, voorlezen en meezingen. Ontzettend leuk! Ik ga er lachend en met veel enthousiasme naartoe en ik kom lachend, met een voldaan gevoel, weer thuis.”
Sheila is graag bij de cliënten en geeft ze met veel liefde aandacht en knuffels. “Heerlijk vind ik het! Maar ook de bijbehorende zorg, zoals hulp bij het naar het toilet gaan, geef ik graag. Ik heb een betaalde baan, maar dit vrijwilligerswerk geeft me veel meer voldoening dan mijn salaris. Bovendien krijg ik er heel veel energie van. Ik merk dat ik echt wat voor de cliënten beteken en dat ze blij zijn om me te zien. Ze missen me als ik er een keertje niet ben. Ook de begeleiding is goed geregeld. Je krijgt als vrijwilliger cursussen en trainingen aangeboden en je krijgt veel vrijheid en bovendien waardering. Van de cliënten én vanuit Ipse de Bruggen.”
Het vrijwilligerswerk bezorgt Sheila een aaneenschakeling van mooie momenten. Niet alleen vanwege de interactie met de cliënten, maar ook dankzij de fijne samenwerking met de andere vrijwilligers en de vaste begeleiders.
Hoe maakt Sheila een dag voor de cliënten extra mooi? “Door bij het wandelen langs de geitjes te gaan. Hiervoor spaar ik de hele week fruit- en groentenschillen op. Die neem ik mee tijdens de wandeling, zodat we allemaal wat hebben om de geitjes te voeren. Even een mooi rustmoment tijdens de wandeling en iets om naar uit te kijken. Het is ontzettend leuk voor iedereen, we maken elkaar blij.”
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Leonie Buitelaar werkt als PB’er en begeleider E op De Rijksstraatweg, een zorgboerderij in Zwammerdam.
Als ervaringsdeskundige in de gehandicaptenzorg helpt Dick van Dijk cliënten met hun problemen. Door zelf open te zijn over zijn verslavingsleven levelt hij goed met hen.
Victor Kagiorgis wilde graag in de zorg werken. Hij koos voor een baan als woonbegeleider bij Ipse de Bruggen.
Na ruim tien jaar begeleider te zijn geweest bij de dagbesteding voor volwassenen, maakte Esther de Leeuw den Bouter in 2022 de overstap naar een andere leeftijdsgroep.
De Kloosterkade is een spiksplinternieuw wooncomplex in Delft, waar Ipse de Bruggen 23 appartementen heeft voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking.
In 2014 liep Marije Boone stage bij Ipse de Bruggen en vervolgens is ze nooit meer weggegaan.
Larissa van Duijn werkt als persoonlijke begeleider op Kinderdienstencentrum Kind en Zo in Delft.
Hans is sinds 2022 vrijwilliger op Doelen 11 van Ipse de Bruggen, in Nootdorp.