Fleur heeft Diana nodig om haar dagritme vol te houden
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Als ervaringsdeskundige in de gehandicaptenzorg helpt Dick van Dijk cliënten met hun problemen. Door zelf open te zijn over zijn verslavingsleven levelt hij goed met hen. Hij doorziet de cliënten snel, doordat hij herkenning ziet. Dat hij hen vervolgens ook echtkan helpen, maakt zijn werk heel waardevol.
Dick werkt bij Behandelcentrum Middenweg, waar licht verstandelijke beperkte cliënten met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problemen terecht kunnen voor een gespecialiseerde behandeling. Hij kwam binnen als begeleider op een woongroep en werkt inmiddels als ervaringsdeskundige. “Ik wilde graag met jongeren werken en bij Ipse de Bruggen kreeg ik de kans om ervaring in de zorg op te doen. Maar inmiddels ben ik helemaal om: de gehandicaptenzorg is mijn plek. De cliënten waar ik in het behandelcentrum mee werk krijgen vaak geen eerlijke kans, doordat mensen het vertrouwen in hen kwijt zijn. Ik weet wat ze meemaken, want door verslaving heb ik zelf een heftige periode in mijn leven gehad. Dat ik hen nu kan helpen vind ik heel betekenisvol.”
Als ervaringsdeskundige gebruikt Dick zijn ervaring en expertise om mee te kijken tijdens behandelingen en daarop in te spelen. Hij is één van de twee ervaringsdeskundigen binnen Ipse de Bruggen, hij werkt samen met zijn collega Suus. Een vaste cliënt van Dick is Stijn, die de afgelopen tijd enorme stappen heeft gezet. “Hij had zelf nog niet het vertrouwen dat-ie dat zelf kon. Maar met de handvatten die ik hem kon bieden vanuit mijn eigen ervaring, heeft hij zelf die stappen gezet. Ik herkende zijn verhaal. Daar sprak ik hem op aan. Ik ben heel trots op dat ik hem heb kunnen helpen.” Dick herkent veel in zijn cliënten en zijn ervaringen om een dialoog te starten. “Ik begeleid bijvoorbeeld ook een meisje dat bang is om afgewezen te worden. Ik merkte op dat ze vastliep; ze heeft veel meegemaakt. Ik heb haar aangemoedigd om er open over te zijn, waardoor ze is gaan praten. Dat heeft haar veel gebracht.”
“In mijn werk heb ik gelijkheid nodig. Of iemand nu schoonmaker, gedragsdeskundige of manager is: ik vind het belangrijk dat iedereen naar elkaar luistert en een ander met respect behandelt. Bij Ipse de Bruggen is iedereen gelijk en dat zorgt voor een goede sfeer op het werk. Die gelijkheid is ook belangrijk voor mijn cliënten. Ik stel mij niet boven hen. Ik was vroeger ook een cliënt; we zijn allemaal gelijk. Ik geef de cliënten mee dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat ze niet minder zijn dan een ander. Iedereen maakt fouten en je bent nooit te oud om te leren.”
“Ik ben mijn werkgever enorm dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ipse de Bruggen heeft mijn talent gezien en ik kon steeds weer een stap zetten. Ik heb er zelf ook hard voor gewerkt. De goede band met collega’s heeft hierbij geholpen. Binnen het Behandelcentrum Middenweg vind ik het heel fijn werken. Alles wat we zien en meemaken wordt met elkaar besproken. De nazorg is heel goed. Er is echt een team waarop je kunt bouwen, dat heb je ook wel nodig in dit werk.”
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Leonie Buitelaar werkt als PB’er en begeleider E op De Rijksstraatweg, een zorgboerderij in Zwammerdam.
Victor Kagiorgis wilde graag in de zorg werken. Hij koos voor een baan als woonbegeleider bij Ipse de Bruggen.
Op haar vrije woensdagmiddag wilde Sheila Dhonre graag iets betekenen voor anderen.
Na ruim tien jaar begeleider te zijn geweest bij de dagbesteding voor volwassenen, maakte Esther de Leeuw den Bouter in 2022 de overstap naar een andere leeftijdsgroep.
De Kloosterkade is een spiksplinternieuw wooncomplex in Delft, waar Ipse de Bruggen 23 appartementen heeft voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking.
In 2014 liep Marije Boone stage bij Ipse de Bruggen en vervolgens is ze nooit meer weggegaan.
Larissa van Duijn werkt als persoonlijke begeleider op Kinderdienstencentrum Kind en Zo in Delft.
Hans is sinds 2022 vrijwilliger op Doelen 11 van Ipse de Bruggen, in Nootdorp.