Fleur heeft Diana nodig om haar dagritme vol te houden
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Na ruim tien jaar begeleider te zijn geweest bij de dagbesteding voor volwassenen, maakte Esther de Leeuw den Bouter in 2022 de overstap naar een andere leeftijdsgroep. Nu is ze persoonlijk begeleider van kinderen tussen de 7 en 16 jaar. “Ik vind de ontwikkeling van kinderen heel erg belangrijk en op deze manier kan ik nog waardevoller werk doen.”
Esther wilde graag kijken wat ze nog meer kon doen in de gehandicaptenzorg en was blij dat ze de kans kreeg om te kiezen voor een andere functie. “De zorg voor deze leeftijdsgroep is intens, maar prachtig. Ik kijk graag naar de mogelijkheden per kind en samen met ouders en behandelaren stellen we doelen op, bijvoorbeeld op het gebied van zelfredzaamheid. Als we een doel behalen, hoe klein dat ook is, geeft dat een heel voldaan gevoel! Ik observeer, rapporteer en probeer goed aan te sluiten op de mogelijkheden en wensen van elk kind. En door de ouders en behandelaren informatie, advies en tips te geven, vorm ik een waardevolle schakel in het hele zorgtraject.”
“Ik vind het belangrijk dat elk kind zich echt gezien voelt”, geeft Esther aan. “Ik neem dan ook graag de tijd om ieder kind elke dag welkom te heten, te knuffelen en het gezellig te maken. Een kind moet zich veilig voelen bij jou. Mijn dag is al goed als ik een oprechte glimlach van een van de kinderen krijg. En het is een waardevolle dag als we samen, ook met de ouders, alles eruit halen wat erin zit. Met kleine stapjes en veel geduld, maar optimaal benut! En het is hartstikke leuk om de ouders via filmpjes op de hoogte te houden van de vorderingen van hun kind. Dat zijn de kleine geluksmomentjes voor iedereen, daar doen we het voor.”
Hoe zit het met de waardering voor haar werk? “Die krijg ik heel veel! Vanuit mijn werkgever, maar zeker ook vanuit de ouders van de kinderen. Zo krijg ik vaak te horen dat ze blij zijn dat wij er zijn. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg, was van een moeder van een jongen die ik begeleidde op de dagbesteding. Ze zei: ‘Esther, jij begrijpt mijn kind als beste.’ Ze stond te huilen toen haar kind naar een andere locatie ging. Heel mooi vond ik dat.”
Esther vindt het fijn dat haar werkgever meedenkt en haar de mogelijkheden biedt om haar optimaal te laten werken. “Ik vind het fijn dat ik de uitdaging bij deze groep mocht aangaan, een post-hbo-opleiding mocht volgen en begeleiding kreeg. Als je zelf aangeeft wat je graag wilt, is er veel mogelijk. Nu zit ik hier helemaal op mijn plek. Ik kan hier alles uit de kinderen halen, maar ook uit mezelf.”
Diana Vogels heeft altijd al iets met gebarentaal gehad. Haar broertje heeft dyslexie en in het speciaal onderwijs dat hij volgde, werd veel gebruikgemaakt van gebarentaal als ondersteuning.
Leonie Buitelaar werkt als PB’er en begeleider E op De Rijksstraatweg, een zorgboerderij in Zwammerdam.
Als ervaringsdeskundige in de gehandicaptenzorg helpt Dick van Dijk cliënten met hun problemen. Door zelf open te zijn over zijn verslavingsleven levelt hij goed met hen.
Victor Kagiorgis wilde graag in de zorg werken. Hij koos voor een baan als woonbegeleider bij Ipse de Bruggen.
Op haar vrije woensdagmiddag wilde Sheila Dhonre graag iets betekenen voor anderen.
De Kloosterkade is een spiksplinternieuw wooncomplex in Delft, waar Ipse de Bruggen 23 appartementen heeft voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking.
In 2014 liep Marije Boone stage bij Ipse de Bruggen en vervolgens is ze nooit meer weggegaan.
Larissa van Duijn werkt als persoonlijke begeleider op Kinderdienstencentrum Kind en Zo in Delft.
Hans is sinds 2022 vrijwilliger op Doelen 11 van Ipse de Bruggen, in Nootdorp.